Winkelwagen 0
€ 0,00

wat is cupping

Het cuppen van banden is een onregelmatige slijtage rond de gehele band op één of beide schouders. Autobanden die cuppen geven daarbij een naar afrolgeluid. Het cuppen van banden kent verschillende oorzaken. Het is daarom belangrijk je autobanden regelmatig te laten controleren.

Oorzaken banden cuppen

Het cuppen van autobanden kan ontstaan door diverse redenen. De voornaamste oorzaken voor het cuppen van banden zijn: verkeerde wieluitlijning, niet de juiste bandenspanning, verkeerd gebruik van de banden en de bandkeuze. Vaak is het dus niet een aspect, maar is het een combinatie van. 

Uitlijning

Wanneer je auto niet goed uitgelijnd is, kan dit zorgen voor het steeds bijsturen of onregelmatige slijtage. Deze onregelmatige bandenslijtage kan dus ook leiden tot het cuppen van de banden. Het is daarom noodzakelijk om je auto opnieuw uit te lijnen. Zo voorkom je onnodige bandenslijtage of irritatie.Een auto is goed uitgelijnd wanneer alle onderdelen van de wielophanging en besturing in goede conditie verkeren  en je auto goed en soepel rechtuit rijdt. Ongelijkmatige slijtage van het profiel kan veroorzaakt worden door het verkeerd uitgelijnd zijn. Dit leidt uiteindelijk tot het cuppen van de autobanden.

Balanceren

Balanceren zorgt ervoor dat de wielen over de hele omtrek even zwaar zijn, zodat je auto bij een wat hogere  snelheid niet gaat bonken en de ophanging niet onnodig wordt belast. Een niet juist werkende ophanging kan leiden tot  het cuppen van banden.Niet goed uitgebalanceerde banden veroorzaken trillingen, die kunnen leiden tot vermoeidheid van jou als bestuurder, alsook vroegtijdige en ongelijkmatige slijtage van de banden. 

Daarnaast treedt er ook een onnodige  slijtage van de wielophanging van de auto op. Uiteindelijk zullen de autobanden hierdoor gaan cuppen. Autobanden moeten worden uitgebalanceerd als ze voor het eerst worden gemonteerd en na elke reparatie of vervanging.  Het is raadzaam om alle vier de banden te balanceren. Dit garandeert optimaal comfort en verkleind de kans op cuppen. 

Het balanceren moet worden gecontroleerd bij de eerste tekenen van trillingen. Het ongemak van wielen die niet  gebalanceerd zijn, hangt sterk samen met de mate van onbalans en de snelheid van je auto. Er bestaat dan een grotere kans voor het cuppen van de banden en dit geeft een veiligheidsrisico.

Bandenspanning

Banden moeten altijd de juiste bandenspanning hebben! Rijden met een te lage bandenspanning is gevaarlijk en kan leiden tot onnodige bandenslijtage, met als gevolg dat je banden gaan cuppen. Een lage bandenspanning veroorzaakt een grotere schouderbelasting van je banden, waardoor de band meer doorzakt.  Dit, in combinatie met een grote toespoor, versnelt het zaagtandslijtage proces. Hierdoor krijg je banden die aan de buitenkant van de band cuppen. Wordt de bandenspanning verhoogd, dan ontlast je de schouders en is de slijtage in het midden van het loopvlak hoog.

De beste bandenspanning is voor elk voertuig anders. Bovendien spelen je voorkeur en gebruiksomstandigheden, zoals  rijsnelheid en belading, een belangrijke rol. Die voorkeur kan zijn gericht op comfort, op lange levensduur van de banden, op laag brandstofverbruik of juist op sportieve prestaties. De aanbevolen bandenspanning voor een auto is kunt u altijd vinden in het instructieboekje, vaak ook op een sticker op de deurspost of aan de binnenzijde van de tankklep. Een raar of luid afrolgeluid of trillend stuur? Cuppende banden kunnen de oorzaak zijn. 
 

Bandkeuze

De juiste bandkeuze is ook  belangrijk om het cuppen van banden te voorkomen. Wanneer je auto gevoelig is voor cupvorming, is het beter een band te kiezen met gesloten schouders. Bij de wet is bepaald dat een minimale profieldiepte van minimaal 1,6 mm is toegestaan. echter is het wijs om banden al bij 3mm te vervangen.

Controle

Je kunt dit controleren door na te kijken of de rubberen controleblokjes in de centrale groef van het loopvlak van de band, al dan niet nog dieper liggen dan het omringende loopvlak. In de winterperiode is een hogere profieldiepte wenselijk. Winterbanden verliezen hun eigenschappen als de profieldiepte  lager dan 4 mm is. 

Het cuppen van banden is voertuig- en gebruiksgerelateerd. Bovendien komt het cuppen van banden bij alle type en merken banden voor. Het is daarom heel belangrijk om je autobanden regelmatig te laten nakijken. Controleer uw  bandenspanning minstens 1 keer per maand. De bandenspanning dient altijd gemeten te worden wanneer  de banden koud zijn.