Winkelwagen 0
€ 0,00

Soorten banden

Zoals de meeste wel weten zijn voor de normale rijder 3 soorten banden op de markt namelijk:

- Zomerbanden
- Winterbanden
- All-Season banden


Zomerbanden zijn de meestverkochte autobanden. Hierdoor zijn zomerbanden altijd beter verkrijgbaar in alle afmetingen vergeleken met all-season banden of winterbanden. Zomerbanden hebben perfecte rijeigenschappen en zijn zeer geschikt voor temperaturen boven de 7 graden Celsius.

Zijn winterbanden echt nodig in nederland?

 Veel mensen denken dat deze banden alleen nodig zijn wanneer er sneeuw ligt (wat wij in nederland niet vaak hebben) echter is dit onjuist! winterbanden zijn namelijk ook voor koudere temperaturen geschikt bij regen, ijzel, natte bladeren. Deze banden geven meer grip in deze situaties dan een zomerband. 

Niet onbelangrijk is het om te vermelden dat wanneer je in landen rijdt waar winterbanden verplicht zijn een boete kunt riskeren. Het kan zelfs zo erg worden dat bij een aanrijding jij de schuldige bent in het verhaal omdat jij geen winterbanden gemonteerd hebt in een land waar winterbanden verplicht zijn. 


hieronder vindt je uitgebreide informatie per bandtype:


Zomerbanden
 

Zomerbanden bieden in de zomerse maanden (boven de 15 graden Celsius) meer voordelen dan winterbanden of all season banden. Dit komt door het profiel en de samenstelling van het rubber. Mocht je hard gaan willen rijden dan is een zomerband ook veel beter geschikt omdat deze beter bestand is tegen hoge snelheden.

Zomerbanden zijn te herkennen aan de rechte lijnen op de band zoals hieronder te zien is
hoe zien zomerbanden eruit


Betere grip

Een zomerband is bij warmere temperaturen de meest veilige in zijn soort en verbeterd de grip op het wegdek en verkort daardoor de remweg. Hierdoor is de zomerband het veiligst. Een winterband heeft tijdens warmere temperaturen een veel langere remweg dan een zomerband. Tijdig wisselen is dus geen onzin.

Zomerband slijt minder hard

Een zomerband slijt het minst hard van alle bandsoorten. Het rubber is van een harder materiaal gemaakt waardoor bij warmer weer meer voordelen biedt. Tijdens koudere omstandigheden (onder de 7 graden Celcius) verminderd de grip van een zomerband. In deze periodes kun je beter voor een all season band kiezen of voor een echte winterband.

Bandenwissel: van zomerbanden naar winterbanden

Veel mensen die in de zomer op zomerbanden rijden, rijden in de winter, vooral bij kou, sneeuw en ijzel, op winterbanden. Je kunt dan kiezen om de zomerband van de velg af te laten halen en er een winterband op te laten plaatsen. Ook kun je kiezen voor een set winterbanden te kopen. Deze zijn bij ons voor een goede prijs te koop. losse winterbanden kosten in veel gevallen zoveel als een hele set velgen + winterbanden.  Velgen kosten iets meer maar dat kun je in een paar wissels hebben terug verdiend. Velgen wisselen is een stuk goedkoper dan banden wisselen omdat er meer arbeid komt kijken bij het overzetten van banden en de banden niet alleen opnieuw worden gebalanceerd maar ook altijd worden voorzien van een nieuw ventiel. Voor nieuwe voertuigen vanaf 2014 komen er nog de kosten van TPMS sensoren bij.

Voordelen zomerbanden
- Lagere slijtage
- Geschikt voor hogere snelheden
- In alle maten te verkrijgen

Nadelen zomerbanden
-Onder de 7 graden Celsius wordt het rubber harder
- Wanneer er sneeuw ligt glibberd u over de weg en kans op een ongeluk zeer groot

 

Winterbanden

Winterbanden zijn normale autobanden welke van een grover profiel hebben en een andere rubber samenstelling. Hierdoor blijven winterbanden in de winter zachter dan zomerbanden. Doordat winterbanden zachter blijven wordt het contact met het wegdek behouden. Winterbanden zijn zeer geschikt bij temperaturen lager dan 7 graden Celcius, bij ijzel, bij sneeuw en nattere omstandigheden. In de winter zul je dus meer profijt hebben van je winterband omdat deze meer grip biedt en daardoor ook veiliger is. Let op! o.a. in duitsland en oostenrijk zijn winterbanden verplicht wanneer de temperatuur daalt onder de 7 graden (bijvoorbeeld s'morgen en in de avond)

Winterbanden zijn te herkennen aan de grove structuur die de banden hebben zoals hieronder te zien is

hoe herken ik winterbanden. Velgengroothandel legt het uit

Winterbanden profiel

Met het oog is een winterband al direkt herkenbaar door het grove profiel. Een winterband heeft afvoer kanalen naar de zijkant van de band en het profiel is meer uit blokjes opgebouwd. Hierdoor kan hij makkelijker water afvoeren en heeft hij meer grip in de sneeuw. Het profiel bij een winterband is in veel gevallen dieper dan bij een zomerband. Dit is nodig om grip te houden in de sneeuw. Platgereden sneeuw gaat tussen het profiel zitten en wordt afgevoerd naar de buitenkant van de band. Een winterband met minder dan 4,5 mm profiel verliest zijn sneeuw eigenschappen. Winterbanden kunnen er voor zorgen dat je tot 2 à 3 keer sneller stil staat tijdens het remmen in de sneeuw. Door het speciale profiel en de zachtere samenstelling van het rubber behoudt de winterband zijn grip.

Wanneer is het winterbandenseizoen?

Deze begint in veel landen in Oktober. In duitsland wordt ook wel gezegd:" van O bis O" wat betekend van Oktober tot pasen (ostern). Winterbanden bieden bij warmere temperaturen geen voordeel meer. Daarom kun je winterbanden het beste op tijd vervangen door zomerbanden. Winterbanden hebben bij warm weer minder grip dan zomerbanden en slijten bovendien sneller bij warmere temperaturen. 

De juiste bandenspanning

Winterbanden hebben het beste effect als ze precies op de juiste bandenspanning staan. Dit verbeterd de grip, het rijcomfort en reduceert de slijtage. Zorg dat er altijd een ventiel dopje op je ventiel zit. Dit voorkomt vuil in je ventiel zelf. Ga je een band oppompen waarbij vuil in het ventiel zit dan kan het vuil in het afsluitmechanisme blijven hangen waardoor de band leeg kan lopen. Vul je banden met stikstof zodat ze bij warm en koud weer op de juiste spanning blijven.

Waar zijn winterbanden verplicht

- Winterbanden Niet verplicht (wel geadviseerd): Nederland, België, Luxemburg, Engeland, Ierland, Denemarken, Polen, Hongarije.
- Winterbanden verplicht: Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Tsjechië, Esland, Finland, Letland, Litouwen, Slowakije, Zweden, Slovenië .
- Winterbanden Landen waar winterbanden verplicht kunnen zijn en waar eenverplicht bord kan staan: Frankrijk, Italië, Spanje, Tjechië, .


Sinds 2010 zijn dus in Duitsland winterbanden verplicht bij winterse omstandigheden. In Oostenrijk kan er een boete worden gegeven van maximaal 5000 euro. Bij een ongeluk is er kans wanneer er niet met winterbanden gereden word dat jij toch de schuldige bent in het verhaal.

Winterbanden herkennen

Hoe herken je een winterband? Een winterband kun je niet alleen aan het profiel herkennen maar ook aan de symbolen aan de zijkant van de band. Een echte winterband moet een codering hebben welke bestaat uit M+S en een sneeuw ster. Als de sneeuw ster ontbreekt dan is het geen echte winterband.

All season banden, wat zijn dat precies?

All season banden, welke ook wel all weather banden of 4-seizoenen banden genoemd worden, zijn eigenlijk een combinatie tussen zomerbanden en winterbanden. De eigenschappen welke een zomerband heeft tijdens warmere en drogere omstandigheden en een winterband heeft tijdens koudere, nattere en ijzige omstandigheden komen terug in de all season band. 

Allseason banden zijn te herkennen aan een profiel wat tussen de bovengenoemde zomer en winterbanden ligt. Deels grof en deels rechte lijnen zoals hieronder te zien is
hoe herken ik allseason banden - velgengroothandel legt het uit

Profiel all season band

Het profiel van de all season banden is een mix tussen een echte zomerband en een echte winterband. Hierdoor worden van beide banden de voordelen verkregen. Hieronder kun je het profiel van de zomerband, winterband en all season band zien. Niet elk profiel is bij elk merk exact het zelfde maar in grote lijnen lijken ze er wel op.

Materiaal all season band

Ook het materiaal waarvan de all season banden gemaakt zijn is een mix tussen het rubber dat voor zomerbanden wordt gebruikt en dat voor winterbanden. Winterbanden blijft zacht tijdens lage temperaturen wat de all season band ook kan. In de zomermaanden bij warmere temperaturen is een zomerband harder welke dan weer meer grip heeft op het wegdek. 

Voordelen All season banden

- Het hele jaar op een set banden kunnen rijden zonder te hoeven wisselen
- Geen extra set banden dus geen extra kosten
- Beter geschikt in de winter dan een zomerband

Nadelen All season banden

- Vaak veel minder goede prestaties dan een echte winterband met name in sneeuw
- Vaak niet toegestaan in gebieden waar winterbanden vereist zijn
- All season banden slijten sneller in de zomer dan zomerbanden
- All season banden zijn van een zachter materiaal waardoor hij tijdens stuurbewegingen anders reageert in de zomer dan een zomerband
- Vaak niet geschikt voor hoge snelheden
- Niet in alle maten verkrijgbaar

Hoe herken je een All season band

All season banden zijn niet alleen aan hun profiel te herkennen maar ook aan de symbolen op de band zelf. Een All season band moet een A/S codering hebben. A/S staat voor All Season. Vaak zetten fabrikanten er zelf nog wat symbolen bij om duidelijk te maken dat het een all season band betreft. Denk hierbij aan een zon, regendruppels en een ijs-ster.



M+S codering

Op een All season band kan ook de codering M+S staan. Dit staat voor modder en sneeuw. Zonder het sneeuwvlok symbol zegt de M+S codering niets over winterse eigenschappen. Alleen de combinatie M+S + sneeuwvlokje geeft dus aan de all season band voldoet aan de minimale eisen voor gebruik in de sneeuw. In gebieden waar winterbanden verplicht zijn voldoet alleen een autoband met de M+S + sneeuwvlokje codering.