Alles over banden

Elke autoband heeft een bandenmaat ingedrukt staan op de zijkant. Deze bandenmaat is opgebouwd uit meerdere codes welke voor een normale auto gebruiker lastig te begrijpen is omdat hij er niet dagelijks mee omgaat. Hieronder proberen wij zo duidelijk mogelijk de codering uit te leggen.

De bandenmaat is opgebouwd 5 onderdelen
1. breedte van de band
2. hoogte van de band 
3. bandmaat (inch)
4. draagvermogen
5. snelheidsindex

 

Breedte van de band

De breedte van de band wordt weergegeven in mm (millimeters). In het bovenstaande voorbeeld is het getal 195 te zien. Dit betekend dat de band 195 mm breed is. De breedte van de band kan variëren van 125 mm t/m 335 mm. De breedte gaat altijd in stappen van 10 mm. Bandenmaten lopen daarvan van 125-135-145-155-165-175-185-195-205-215-225-235, etc. Bij de gemiddelde middenklasser in Nederland is de bandbreedte 205 mm breed.

Hoogte van de band

In de bandenmaat is het getal wat na de breedte van de band komt (2de gedeelte) de hoogte van de band welke een percentage is van de breedte van de band. In het voorbeeld hierboven is dat getal 55. Dit betekend dat de hoogte van de band 55% van de breedte van de band is welke in dit voorbeeld 195 mm is. Uitrekenen kan eenvoudig door de breedte van de band (195) te vermenigvuldigen met 0,55. Je komt dan uit op 107,25 mm

 

Draagvermogen

Het draagvermogen van een autoband wordt in een code weergegeven achter de bandenmaat. Deze code bestaat uit 2 cijfers. Een band met de maat en code: 205/60 R16 87H laat ons via de tabel zien dat de code 87 staat voor 545 KG. Dit betekend dat deze band een gewicht van 545 KG kan dragen zonder het te begeven. Voor een gemiddelde personenauto is dit voldoende. Voor een bestelbusje zou dit te weinig zijn. In het onderstaande tabel zie je de codes welke corresponderen met het gewicht in KG.

Snelheidsindex

De snelheidsindex is een lettercode die achter de draagvermogen staat. De snelheidsindex vertelt wat de maximumsnelheid van de band is. In ons voorbeeld 205/60 R16 87H is de letter H de code die de snelheid aangeeft. De letter H staat voor 210 Km p/u. Dit is de maximum snelheid die de band mag. Harder rijden kan gevaarlijke situaties opleveren. Zie hieronder in de tabel alle lettercodes van de snelheidsindex met de maximum snelheid ernaast.

Rijrichting

Veel winterbanden hebben dit, zomerbanden enkel met een a-symetrische rijrichting. Sommige banden hebben een pijl op de zijkant van de band staan. Deze pijl geeft de draairichting/looprichting aan van de band. De pijl moet altijd richting de voorkant van de auto wijzen. Banden met een V profiel hebben in ieder geval een pijl dus ook een looprichting. Let hier op bij het monteren van de band of bij het verwisselen van een wiel. Het stuur- en rijgedrag kan door verkeerd monteren direct worden beïnvloed welke gevaarlijke situaties kan opleveren.